Capsule garderobe; nooit meer nadenken over wat je moet aantrekken

Print Friendly, PDF & Email

 

Vroeger was mijn kledingkast een onoverzichtelijk vergaarbak van losse kledingstukken die ik overal en nergens vandaan had.
Sommige kledingstukken hingen er al jaren onaangeroerd, enkele met het prijskaartje er nog aan.

Ondanks dat ik meer dan genoeg kleding had wist ik vaak niet wat ik aan moest trekken. Regelmatig kocht ik dan weer iets nieuws waardoor ik het gevoel had dit probleem op te lossen. Tijdelijk, want binnen afzienbare tijd stond ik weer met hetzelfde gevoel in mijn kledingkast te staren en kon ik gewoon echt niet bedenken wat ik die dag aan moest trekken.

Als ik tegenwoordig voor mijn kast sta ziet het er een stuk netter uit. Er is overzicht, samenhang en ik kan met gemak elke dag iets kiezen waar ik blij van word en waar ik me lekker in voel.

Hoe is dit zo ontstaan?


capsule garderobeOp zeker moment was ik de kledingfrustratie zo zat en ook om ’s ochtends zoveel tijd kwijt te zijn met het kiezen van een geschikte outfit, dat ik op zoek ben gegaan naar een oplossing. Ik ben eens kritisch naar mijn kleding gaan kijken. Wat maakte het zo onoverzichtelijk en onsamenhangend?

Ik ontdekte dat het vooral te maken had met gewoon maar kopen wat ik op dat moment leuk vond waardoor ik veel te veel losse kledingstukken had die ik niet kon combineren. En vaak twijfelde ik achteraf zelfs of het kledingstuk überhaupt wel bij mij paste of dat ik het had gekocht omdat ik eens iets anders wilde en mijn vriendin zei dat dit zo leuk stond.

In mijn kleur- en stijlopleiding  leerde ik veel over welke kleuren en modellen bij me pasten. Ook maakte ik hier voor het eerst kennis met het samenstellen van een ‘capsule garderobe’.

Wat is een capsule garderobe?
Een capsule garderobe bestaat uit een selectie van kledingstukken die goed bij je passen, die je met elkaar kunt combineren en die je een bepaalde periode draagt.
Je kunt een capsule bijvoorbeeld samenstellen per seizoen, dus voor 3 maanden, vaak bestaat zo’n set dan uit ongeveer 30-35 kledingstukken.
Je kunt ook een half jaar of zelf een jaarcollectie maken van een aantal items dat bij jou past en waarmee je voldoende kunt combineren.

Uiteindelijk gaat het erom dat je bewust kiest en de kleding die je hebt regelmatig draagt, dat het goed te combineren is, en dat je ook minder (onnodig) koopt.

Een capsule garderobe is een collectie van goed passende kleding die perfect bij jou en bij elkaar past  

En ik kan je vertellen zo’n garderobe geeft rust en ruimte!
Rust omdat ik minder de drang heb om te blijven kopen, ruimte, omdat ik nu overzicht heb en al mijn kleding netjes in mijn kast past.
Ik wil nooit meer terug naar een overvolle kast met kledingstukken die ik niet kan combineren en waarvan ik geen idee heb waarom ik ze heb gekocht.

Het komende jaar wil ik mijn collectie nog beter gaan samenstellen, d.w.z. zo sorteren dat ik niet teveel maar genoeg heb, dat ik me er goed in voel en bewust kies voor nieuwe items.
Een leuke uitdaging, toch?
Doe je mee?

Maar laten we beginnen met stap 1: Hoe begin je zo’n capsule garderobe?

 1. Mest je kast een lekker uit.
  Doe alles weg wat je niet meer past of nooit draagt. Neem ook afscheid van wat echt niet meer kan of versleten is. Voor het samenstellen van een goede capsule garderobe heb je echt geen bergen kleding nodig.
 2.  Wat heb je nodig?
  Werk je bij een bank, dan draag je andere kleding dan wanneer je sportinstructeur bent. Werk je 5 dagen per week of maar 2? Wat doe je in je vrije tijd? Kortom breng je leefstijl in kaart en bedenk hoeveel van welke kledingstukken je ongeveer nodig hebt. Het klimaat speelt hierin natuurlijk ook een belangrijke rol. Zomer of winter, 30 graden of -10, geen onbelangrijke factor bij het samenstellen van je capsule.
 3.  Heb je geen idee?
  Schrijf de komende twee weken op welke kledingstukken jouw voorkeur hebben. Hang deze apart van de rest in je kast, zodat je duidelijk kunt zien waar het om gaat.

  Wat droeg je vorig jaar in dezelfde periode? Ook dit kun je als uitgangspunt nemen bij het opbouwen van een passende collectie.
 4. Kies kleuren voor de capsule die je wilt maken.
  Neem hiervoor niet alleen maar ‘neutrale’ of ‘veilige’ kleuren. (zwart /wit / grijs/ beige e.d.). Begin met 3 of 4 basiskleuren uit jouw persoonlijke palet en kies daarbij 2-3 accentkleuren. Kleur maakt een garderobe leuker en spannender.
 5.  Welke kledingstukken heb je niet?
  Er zijn altijd items waar je er meer dan genoeg van hebt. Maar evenzogoed zijn er ook altijd stukken die je te weinig hebt. Vaak komt dit omdat het lastig te kopen is in jouw maat / kleur / pasvorm / stijl. Voor de één is dat een basic broek omdat in de juiste maat de tailleband altijd te ruim is, voor de ander een jasje omdat de maat die bij je borstomvang past veel te groot is voor je schouders. Vaak koop je om wat voor reden dan ook van bepaalde stukken makkelijk en (te) veel en van andere items te weinig. Dit maakt het lastig om goede combinaties te maken. 

Een capsule garderobe maakt je kledingkeuze zoveel makkelijker! Het ‘wat-moet-ik-nu-weer-aan’ moment elke ochtend verandert van een 10 minuten drama in een 10 seconden beslissing.

Lijkt jou een capsule garderobe wat? Vertel het in een reactie