Ben jij goed bezig met je kleding?

Print Friendly, PDF & Email

Goed bezig met kleding

Goed bezig met kleding

De afgelopen maanden heb ik een gezond eten programma gevolgd. Al een paar jaar doe ik elke dag m’n best om weer te starten met afvallen, maar elke dag stopte ik er ook weer mee. Ik had er dan ook geen zin in om voor de zoveelste keer af te vallen om vervolgens weer aan te komen. Maar ik wil wel gezond zijn en niet nog meer aankomen. Toen het programma van de Eetlijn op mijn pad kwam besloot ik dit een kans te geven. En met resultaat! Ik ben in ongeveer 3 maanden 13 kg afgevallen en voel me er goed bij.

Enerzijds natuurlijk helemaal blij dat het me gelukt is, anderzijds ook een beetje jammer dat mijn zorgvuldig opgebouwde garderobe voor een groot deel niet meer past. Natuurlijk is het leuk om nieuwe klederen te kopen, maar in mijn kleur, stijl en figuurtype hangen de winkels niet direct vol met de perfecte kledingstukken. Bovendien wil ik het ook graag betaalbaar houden.

goed bezig met kledingDaar komt nog eens bij dat ik sinds ik het boek ‘Talking dress van Marieke Eyskoot’ heb gelezen, ook wat anders naar kleding ben gaan kijken. De kledingindustrie blijkt één van de meest vervuilende industrieën ter wereld en de mensen die onze kleding maken doen dit vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Het maakt dat ik wat bewuster wil omgaan met het kopen van kleding.

Nu heb ik het altijd al leuk gevonden om kledingcombinaties samen te stellen door de kledingstukken overal en nergens vandaan te halen. Het is mijn passie om met zelfgemaakte kleding, geruilde items, (goedkoop) gekochte stukken en gekregen exemplaren bijzondere combinaties te maken.

Combineren kun je leren
Mij wordt heel vaak gevraagd: “Waar koop je jouw outfits?” Daar is dus niet zomaar een antwoord op te geven. Daarom wil ik je de komende tijd laten zien hoe ik de afgelopen maanden mijn nieuwe combinaties heb samengesteld. Om jouw te inspireren en te laten zien dat je niet alleen maar met de duurste kleding er op je best uit kunt zien. Ook wil ik een steentje bijdragen om bewuster met het kopen van kleding om te gaan zodat er steeds meer ‘eerlijke’ kleding komt. D.w.z. Kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, van duurzame, diervriendelijke materialen. Kleding die niet alleen voor ons goed is, maar ook goed voor de mensen die het maken én voor de dieren en het milieu.

Voordat je nu denkt dat je voortaan in geitenwollen sokken over straat moet, er zijn vele manieren om anders met het samenstellen van je garderobe om te gaan; je kunt zelf (ver)maken, ruilen, tweedehands kopen en zelfs lenen! Dit zorgt er allemaal voor dat we duurzamer met alle kledingstukken die er al zijn kunnen omgaan. Ook dat draagt bij aan een beter milieu. Alle kleding die weggegooid wordt is namelijk ook enorm milieu vervuilend. Kleren die van polyester gemaakt worden hebben 200 jaar nodig om te vergaan! En voor je denkt zoveel gooi ik toch niet weg, er wordt per jaar 194 miljoen kilo textiel afgedankt!

Maar desalniettemin vind ik kleding nog steeds leuk en zie ik er (net als velen van jullie) graag leuk uit. Wil jij ook bewuster omgaan met kleding? Lees dan onderstaande tips en realiseer je dat elk(e) stap(je) er één is die een bijdrage levert aan een betere wereld. Want iedereen kan bewuster bezig zijn.

Om te starten: 4 super simpele tips voor de bewuste kledingliefhebbers.
#1 Shop slim

Vrouwen op hun best kledingadvies

Als je aan het shoppen bent, overweeg wanneer en hoe vaak je een stuk gaat dragen. Is het iets wat je echt nodig hebt? Zal het een aanvulling zijn op je huidige garderobe? Is het functioneel?
Met mijn 13=31 programma heb je met minder kledingstukken veel meer mogelijkheden en benut je al je kleding optimaal.
Daarnaast hoef je niet altijd iets nieuws te kopen. Tweedehands stukken zijn vaak uniek en betaalbaar. Tip: stel alerts in op Marktplaats voor je favoriete merk!

#2 Shop minder
Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor het kopen van nieuwe outfits. Je kan kleding lenen (Bv. bij de Kledingbibliotheek), leasen (Bv. Lease a jeans bij MUD jeans), maar natuurlijk ook delen of ruilen met vrienden en familie. Ik organiseer met een aantal vriendinnen regelmatig een kledingruilfeestje. Zo’n evenement staat garant voor een gezellige avond!

#3 Was wijs
Een groot deel van de negatieve impact van een kledingstuk op het milieu ontstaat in de gebruiksfase. Wijs wassen draagt ook bij aan een beter milieu. Over het algemeen wordt je kleding niet echt vies. Was daarom wat minder vaak (we kopen in Nederland 150 miljoen kilo wasmiddel per jaar en dat komt allemaal in het rioolwater terecht!) en vul je trommel volledig als je wel wast. Was koel(er) en gebruik minder wasmiddel. Als alternatief kun je een kledingstuk ook laten luchten. Laat kleding drogen aan de (buiten)luchten i.p.v. de droger te gebruiken.

#4 Leef langer
packmeeVerleng waar mogelijk de levensduur van de kledingstukken die je hebt. Houd een opgeruimde kast door items die je niet draagt te verkopen of te doneren aan bijvoorbeeld de kringloop of Packmee.
Repareer iets dat stuk is (ga naar een kledingrepareerfeestje of organiseer er zelf een) of breng het naar de kleermaker. Als een item echt niet meer draagbaar is kun je het recyclen in een textielbak. Hier kan overigens al het textiel in, kapot of heel, van handdoeken tot panty’s met ladders. Zelfs gescheurde jeans kunnen worden gerecycled tot nieuwe garens!

 

Heb jij nog tips die bijdragen aan een beter milieu?