Hoe vind je de beste halslijn bij jouw lichaam?

Print Friendly, PDF & Email

halslijnenHoe vind je de beste halslijn bij jouw lichaam?

Heb je er wel eens over nagedacht waarom een kledingstuk je goed staat? Waarschijnlijk denk je dan aan de kleur, het model en het materiaal?
En dat speelt allemaal een rol!
Wat niet zo voor de hand liggend is, maar wel belangrijk, zo niet het allerbelangrijkste, is de halslijn. Dit kleine onderdeel van een kledingstuk kan je totale verschijning compleet veranderen!

Zodra je weet welke halslijnen er bij je passen ontdek je waarom iets je geweldig staat of juist niet.

Halslijnen hebben te maken met zowel de vorm van je gezicht (vierkant, ovaal, rond, enz.), je figuur (A, V, O, enz), de lengte van je nek, de breedte van je schouders en ook de grootte van je buste (klein, gemiddeld of groot).

Dit is waar je op moet letten bij het kiezen van een halsuitsnijding: 


V-halsV-hals

De V-hals past goed bij de meeste figuurtypes. Je nek en gezicht lijken langer. Ideaal dus als je een korter en voller gezicht hebt en/of een kortere nek. Ook een vollere boezem en een buikje vallen minder op door deze halsvorm omdat de V-hals je (bovenlichaam) optisch slanker maakt. De V-hals is perfect als je jezelf langer wil laten lijken. Dit geldt ook voor een kledingstuk met een overslag of een wikkelblouse of jurk.

WatervalhalsWatervalhals

Dit is een variatie op de V-hals en heeft dus ook een vergelijkbaar effect. Deze vorm geeft lengte aan je gezicht en maakt je figuur optisch slanker. De V wordt gevormd door plooien in de stof. Afhankelijk van de hoeveelheid plooien en de diepte van de hals zorgt dit ook voor wat meer volume, mooi voor dames met wat minder buste. 

Ronde hals

Een ronde hals is de meest voorkomende halsuitsnijding. Heb je een wat langer gezicht? Dan kan een hoger gesloten (ronde) halslijn optisch verkorten. Wanneer je wat kleinere borsten hebt geeft een hogere (ronde) hals meer volume. Kies voor ronde halslijnen als je gezicht wat rondere vormen heeft.

Vierkante hals

De vierkante hals staat erg elegant en past prachtig bij vrouwen met hoekige vormen in het gezicht. Zorg ervoor dat de opening niet te breed is als je brede schouders hebt.

BoothalsBoothals

Een andere rechte halsvorm is de boothals. Deze maakt het bovenlichaam, en dan vooral de schouders, optisch breder. Ideaal dus voor vrouwen met een smaller bovenlichaam (A-figuur).

 

U-hals De U-hals

Een U-hals is een combinatie tussen een vierkante en ronde halsuitsnijding. Deze vorm geeft ruimte en laat de aandacht naar je gezicht gaan. Dit staat veel vrouwen goed.

Col

Een col staat vooral mooi bij vrouwen met een lange, smalle nek. In het algemeen verlengt een col het (boven)lichaam. Vrouwen met een wat zwaardere boezem kunnen beter geen col dragen, hoe hoger de hals, hoe voller de borsten lijken.

halterHalter

Haltertops laten bredere schouders wat smaller lijken. Is de top hoog gesloten dan geeft het tevens meer volume aan de borsten. De halter laat ook veel van je bovenarmen en schouders zien. Ben je hier minder van gecharmeerd, bedek ze dan met een blouse of vestje.

 

strappless Strapless

Kledingstukken zonder hals of schouderbandjes noemen we strapless. Strapless brengt de aandacht naar je hals en bovenlichaam. Uitermate geschikt dus wanneer dit jouw pluspunten zijn. Heb je een grote buste, dan is het niet ideaal omdat het je borsten optisch vergroot.
 

Smal of breed?

Heb je smalle schouders, dan mag de halsopening wat breder zijn. Bredere schouders ogen juist smaller door een wat nauwere opening.

hals hoogHoog of laag?

Zoals ik al heb aangegeven is naast de vorm van de hals ook de hoogte ervan belangrijk. Bij een lange nek en/of kleinere buste staat een hoger gesloten kledingstuk mooi. Bij een korter gezicht, een korte nek en/of een voller bovenlichaam kun je beter voor lagere halsuitsnijdingen kiezen.   

TIP 1:

Je kunt het beste een halslijn kiezen die lijkt op je kaaklijn. Is de onderkant van je gezicht vooral rond?  Dan staat een ronde halsuitsnijding je prachtig. Bij een hoekige kaaklijn staat een vierkante hals mooi. Is je gezicht hartvormig? Kies een hartvormig decollet√©, enz. enz.

TIP 2: 

Heb je een jurk of shirt waarvan de halslijn niet perfect past bij jouw figuur en gezicht? Draag er iets onder of over met een lijn die meer geschikt is!